Sivut

lauantai 8. marraskuuta 2014

11. Kaksinaismoralismia?


Tämä on usein käytetty esimerkki miesten kokemasta sukupuolisyrjinnästä. Miksi naisten miehiin kohdistuvaa väkivaltaa katsotaan eri tavalla kuin miesten naisiin kohdistuvaa? 

Parisuhdeväkivaltaan kuolleista 83% on naisia. Miehet ovat keskimäärin naisia voimakkaampia, eli he saavat helpommalla enemmän vahinkoa aikaan. 

"Vuonna 2007 parisuhteessa tapahtui yhteensä 167 törkeää pahoinpitelyä tai henkirikoksen yritystä, joista 103  (62 %) kohdistui naisiin ja 64 miehiin (38 %)."

Naisia pidetään heikkoina. Kun heikko nainen lyö vahvaa miestä, sitä pidetään koomisena, koska ei ajatella, että nainen pystyisi vahingoittamaan vakavasti. Naisen tekemänä niinkin vakava asia kuin väkivalta on pelkkä vitsi. 

Miehiä pidetään vahvoina. Ja sitä katsotaan pahalla, kun vahvempi lyö heikompaa. "Ei saa kiusata pienempiä". 

Todennäköisesti monet miehiin kohdistuvat (hetero)parisuhdeväkivaltatapaukset eivät tule ilmi, koska miehuutta pidetään velvollisuutena, ja on miehekkyyttä alentavaa myöntää tulleensa naisen pahoinpitelemäksi. Ei ole myöskään naisen sukupuolirooliin sopivaa olla väkivaltainen, jolloin naisen taipumusta väkivaltaisuuteen ei oteta vakavasti, eikä nainen saa apua ongelmiinsa ennen kuin on jo hakannut jonkun. Kaikki häviävät tällaisessa ajattelumallissa.

En usko, että yksikään tasa-arvoa kannattava feministi pitää videolla näytettävää mainosta hyvänä asiana. Kannatan ihmisoikeuksia, joten mielestäni ketään sukupuolesta riippumatta ei saa hakata spontaanisti. Mainos on mauton, oli hakkaajana sitten nainen tai mies. 

2 kommenttia:

  1. Kiinnostaisi tietää, mistä tuo lainaus tulee, kun sitä ei tarjoamassasi linkissä mainita. Sen tarjoaman OPTL:n tutkimuksen mukaan 10% naisista ja 6% miehistä ilmoittaa kokeneensa parisuhdeväkivaltaa ja että vain 10% naisten ja 3% miesten kohtaamasta parisuhdeväkivallasta tulee poliisin tietoon. Tarjoamastasi linkistä löytyy myös seuraava tilasto:

    "Sukupuolten välillä ei ollut juurikaan eroa parisuhdeväkivallan kohteeksi joutuneiden määrässä: naisista 17 ja miehistä 16 prosenttia oli kokenut fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua jossain vaiheessa nykyistä parisuhdettaan."

    Myöskään tuota 83 prosenttia joka on hyperlinkissä itsessään ei mainita koko sivulla. Sen sijaan se tarjoaa seuraavaa:

    "Toiseksi yleisin henkirikostyyppi on kuitenkin parisuhdekumppanin tai entisen kumppanin surmaama nainen (18 %). Nainen joutuu kumppaninsa surmaamaksi neljä kertaa miehiä useammin. "

    Tulkintasi asiasta on myös täydellisen perusteetonta ja spekuloivaa. Et tarjoa minkäänlaisia lähteitä, vaan yksinkertaisesti väität että naiset nähdään heikkoina ja siksi miehiin kohdistuvaa parisuhdeväkivaltaa ei oteta vakavasti. Voisin itse väittää, että naiset nähdään positiivisina (mikä on itse asiassa tutkittu psykologinen ilmiö - http://en.wikipedia.org/wiki/%E2%80%9CWomen_are_wonderful%E2%80%9D_effect) ja miehet kaiken pahan lähteenä, ja siksi naisten suorittama perheväkivalta ei ole yhtä vakavasti otettua. Netistä löytyy paljon "sosiaalisia kokeita," joissa nainen pahoinpitelee miestä julkisesti ja ympäröivien ihmisten reaktio on olettaa, että mies on tehnyt jotain väärin ja ajatella, että nainen on vahva ja ihailtava, toisin kuin tekstissäsi väität.

    Lopun kommentissa taas menee videon pointti ohi. Tarkoitus on nimenomaan osoittaa, että kyseinen mainos ei saanut mitään merkittävää reaktiota feministeiltä, kun taas roolit vaihdettuna he olisivat paskamyrskyssä ja mainoksen tekijöille vaadittaisiin rangaistusta, mikä on ilmiselvää kaksinaismoralismia. Se, että mielestäsi yksikään feministi ei pidä mainosta hyvänä asiana, ei ole relevanttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän nyt ei voi sanoa muuta kuin että tämä teksti on kirjoitettu viime marraskuussa ja kirjoitushetkellä tarjoamastani linkistä läytyi lainaamani teksti sanatarkasti. Kiitos tosin kriittisestä kommentista.

      Poista